Trileće je kolač koji vodi poreklo još iz Meksika, ali je ubrzo postao popularan širom sveta. Postoji milion verzija ovog izuzetno slasnog deserta od nekoliko različitih vrsta mlijeka – od čokoladnogdo onog sa kikiriki puterom. Ako niste do sada, probajte najbolju verziju ove poslastice, trileće tortu sa karamelom.
Sastojci:
Za biskvit:
1 pakovanje čajnih keksića
3 kašike putera
Za fil:
1 konzerva kondenzovanog mleka
1 šolja mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
3 žumanca
300 g šlaga
Za karamel fil:
300 g dulce de leche (kao karamel krem)
300 g creme de leche (kao mliječni krem)
Priprema:
Izblendirajte čajne keksiće, dodajte otopljen puter, pa ponovo izmešajte. Dobijenu smesu rasporedite po dnu okruglog pleha sa pokretnom stranicom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. U šerpu ubacite kondenzovano mleko, šolju kravljeg mleka, ekstrakt vanile i na kraju dodajte žumanca koja ste usitnili kroz cediljku. Umutite žicom, pa ostavite da se ukuva na laganijoj vatri. Umutite šlag, pa dodajte u ohlađenu smesu sa mlekom. Promešajte, pa rasporedite po ohlađenoj podlozi. Umutite “dulce de leche” i “creme de leche”, pa smesu sipajte preko fila. Ostavite u frižider da se stegne na par sati, a potom skinite pokretnu stranicu pleha.
Napomena: “Dulce de leche” i “creme de leche” možete da pronađete u bolje snabdevenim prodavnicama.