Pored toga, kesten je veoma zdrava namirnica jer sadrži veliki broj vlakana, smanjuje holesterol u krvi te potiče rad crijeva. Posebno se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca, ali trebaju ga izbjegavati osobe s intolerancijom na gluten. prenosi Klix
Za ovaj recept potrebni su samo osnovni sastojci, a to su kesteni, voda i sol.
Priprema:
Najprije, svaki kesten prerežite uzduž, a ako se radi o većem kestenu onda možete napraviti i jedan rez poprijeko. Potom ih stavite u šerpu i dodajte im vodu i soli. Kuhajte ih na laganoj vatri dok voda ne počne kuhati.
Tada ćete primijetiti da su se otvorili i onda ih možete skloniti s ringle i ocijediti. Za to vrijeme uključite rernu na 250 stepeni kako bi se zagrijala. Kestene ocijedite i stavite u tepsiju. Kada se rerna ugrije, stavite ih da se peku nekih 15 minuta.
Vrijeme pečenja ovisi o njihovoj veličini, ali i o tome volite li ih jesti pečenije. Kada su gotovi, izvadite ih iz rerne i pokrijte krpom oko pet minuta. Nakon toga su spremni za konzumiranje.