Hrana i piće

Kivi čini čuda za organizam: Štiti srce i smanjuje učestalost prehlada

Kivi je osvježavajuće voće koje ima visoku nutritivnu vrijednost, jer je bogato vitaminima C i K, kalijumom, folatom i vlaknima.

Kivi - Screenshot

Kivi štiti srce i arterije utičući na bolju cirkulaciju, sprečava nakupljanje triglicerida i tako, smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Kivi takođe pomaže u kontroli krvnog pritiska, djelimično smanjenjem enzima koji konvertuje angiotenzin, piše BBCgoodfood.

Kivi je izuzetno bogat hranljivim materijama koje podržavaju imunitet, uključujući vitamine C, E, K i folne kiseline, kao i karotenoide, vlakna i fitokemikalije.

Studije sugerišu da sve ovo podržava imuni sistem i potencijalno smanjuje učestalost i težinu prehlada i simptoma sličnih gripu kod ranjivih grupa kao što su starije osobe i deca.

Kivi je bogat hranljivim materijama i fitokemikalijama koje imaju antioksidativna svojstva. Ove supstance pomažu u smanjenju oksidativnog oštećenja i kao rezultat toga mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh