Ove vrste masnoća mogu se pronaći u mnogim namirnicama koje redovito konzumiramo, poput maslaca, keksa, sira i prerađenog mesa. Iz tog razloga stručnjaci savjetuju da za doručak izbjegavamo hranu poput kobasica, slanine, peciva i punomasnog jogurta.
Nutricionist Richard Allison stoga preporučuje pet namirnica koje bi, s druge strane, trebalo jesti za doručak jer mogu pomoći u održavanju niske razine holesterola.
Zobena kaša
Zobene pahuljice izvrstan su izbor jer su bogate topivim vlaknima koja mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola. Pokušajte dodati malo svježeg voća, orašastih plodova ili cimeta za još bolji okus – savjetuje nutricionist.
Jaja
Jaja mogu biti dio zdravog doručka za osobe s visokim kolesterolom. Samo ograničite unos na jedno ili dva jaja dnevno i razmislite o upotrebi bjelanjaka umjesto cijelih jaja – kaže Allison.
Grčki jogurt
Grčki jogurt ima puno proteina i manje masti od običnog jogurta. Birajte obične ili nemasne varijante te dodajte svježe voće i med – ističe stručnjak.
Tost od cjelovitog zrna
Birajte hljeb od cjelovitih žitarica umjesto bijelog kruha, jer ima više vlakana i može vam pomoći da se osjećate siti. Dodajte avokado, maslac od badema ili nemasni krem sir u svoj tost – predlaže Allison.
Smoothieji
Smoothieji su odličan način da u jednom obroku dobijete razne hranjive tvari. Koristite bazu od mlijeka ili jogurta s niskim udjelom masnoće i dodajte svježe ili smrznuto voće, špinat i chia sjemenke za dodatna vlakna i proteine – rekao je nutricionist. prenopsi Hayat