Sastojci:
• 1 kg piletine (batak i krilca)
• 750 ml kiselog mlijeka
• 3 kašičice mljevene ljute paprike
• 400 g brašna
• 200 g pelata paradajza
• 20 g meda
• 20 ml jabučnog octa
• kašičica ljute, mljevene čili papričice
• ulje
• so i biber
Priprema:
Pileće batake i krilca posolimo, u zdjelu ulijemo kiselo mlijeko i dodamo mljevenu papriku. Dodamo piletinu i stavimo u hladnjak da se marinira 2-3 sata. Petnaestak minuta prije kraja mariniranja, u tavu, na kašiku ulja, dodamo pelat, med i chilli papričicu, ulijemo ocat, pelat usitnimo i dalje kuhamo. Nakon 10-ak minuta, umak začinimo solju i biberom.
U posudu stavimo brašno, komade piletine ocijedimo od marinade, uvaljamo ih u brašno i stavimo ih na stranu. U lonac s dubokim vrućim uljem prvo stavimo batake i pržimo ih 10-ak minuta. Izvadimo ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće, a tako uradimo i sa krilcima. Prženu piletinu stavimo u slatko-kiseli umak i složimo na tanjir,piše hayat.