Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za cijelu porodicu. U seoskim domaćinstvima na stolu su se najčešće nalazili domaće mlijeko, kajmak, hleb… Gajili su stoku, sadili baštu, a zatim od plodova svog rada stvarali trpeze za kojima su se okupljali i čuvali toplinu ognjišta.
Doručak je bio najvažniji obrok u danu, a najpoznatiji je bio onaj koje mnogi i danas vole jer ih vraća u djetinjstvo. Sprske domaćice su ranom zorom mesile domaći hljeb koji se premazivao mašću i posipao alevom paprikom. Koliko god da današnjim mladim generacijama ova kombinacija čudno zvuči, oni koji su odrasli na ovakvom “jugoslovenskom sendviču”, i dalje smatraju da je ovaj ukus neprocjenjiv.
U nekim krajevima postojala je i slatka varijanta ovakovog sendviča, a to je značilo da hljeba premažu mašću i onda da se pospe šećerom. Istina je da je ovo bila jednostavna hrana koja brzo zasiti, ali uspomene je čine posebnom i za mnoge boljom od najluskuznijih kulinarskih remek-djela.