Treba na jedan veliki kupus, izvaditi stabiljku i izrezati kupus na 4 dijela (kao u videu). Kupus ubaciti u ključalu vodu 6 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Fil:
300 gr mljevenog mesa
1 čaša riže
2 luka
1 krompir
1 supena kašika peršuna
2 supene kašike maslinovog ulja
1 mala kašika soli, bibera, bijelog luka u granulama i mljevene paprike
CIJELI PROCES PRIPREME POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:
Šerpu premazati uljem i poredati listove kupusa, zatim puniti sarme i redati ih u šerpu. Kada cijeli fil iskoristimo sarme prekriti listovima kupusa i pokriti tanjirom. Naliti 2/3 čaše vode. Staviti na vatru i kuhati 45 minuta, kada počne kuhati smanjiti vatru.
Propržiti 1 paradajz na malinovom ulju, dodati 1 kašiku mljeven paprike. Zatim maknuti tanjir i listove sa sarme i preliti zapršku. Kuhati još 10ak minuta na laganoj vatri.
Dresing:
4 supene kašike jogurta
1 mala kašika senfa