Takozvane dobre bakterije ili probiotici u crijevima prerađuju hranu, suzbijaju štetne vrste bakterija i virusa, ali i razgrađuju otrovne materije, pišu nezavisne.
Zbog nepravilne ishrane, stresa, uzimanja ljekova (posebno antibiotika) i nezdravih navika poput pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, ravnoteža crijevne mikroflore često je narušena.
Neravnoteža znači da u vašim crijevima ima previše loših bakterija, a premalo dobrih bakterija. Posljedice mogu uključivati probavne probleme, alergije, probleme s mentalnim zdravljem, gojaznost. Smatra se da zdravstvene dobrobiti probiotika proizlaze iz njihove sposobnosti da obnove prirodnu ravnotežu crijevnih bakterija.
Probiotike je potrebno uzimati najmanje pet puta nedjeljno kako bi se održao njihov učinak na crijevnu mikrofloru.
Ciljanom ishranom možete dovesti svoju crijevnu mikrofloru u ravnotežu.
Jogurt
Ovaj mliječni proizvod sigurno je široj javnosti najpoznatiji izvor probiotika.
Istraživanja su pokazala da probiotici pomažu čak i kod ublažavanja simptoma preosjetljivosti na laktozu. Takođe, pomažu kod problema s gasovima, dijarejom i drugim problemima probavnog sistema.
Ukoliko baš želite, možete platiti više za jogurt koji sadrži tačno određene probiotike, ali dovoljno je konzumirati proizvod na kojem piše da sadrži “aktivne bakterijske kulture“.
Kiseli kupus
Kiseli ili sirovi kupus, bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih bi naše varenje prestalo da funkcioniše. Ishrana bogata kiselim kupusom preporučuje se osobama koje muče gastrointestinalni problemi, a ne mogu da svare mliječne proizvode, poput jogurta, piše Ordinacija.
Kefir
Prema legendi, pastiri na planinama Kavkaza, koji dijele jugoistočnu Evropu od Azije, otkrili su da se mlijeko koje su nosili sa sobom fermentacijom pretvorilo u pjenušavi napitak. Gust, kremast i pikantan, a ipak nalik na jogurt, kefir sadrži jedinstvene sojeve probiotičkih bakterija, kao i nekoliko korisnih sorti kvasca.
Hljeb sa kiselim tijestom
Sljedeći put kada budete pripremali sendvič, obratite pažnju na vrstu hljeba koju ste odabrali. Naime, hljeb pripremljen od kiselog tijesta sadrži probiotik koji olakšava varenje.
Krastavčići
Krastavčići i kornišoni su neopravdano malo priznati izvor probiotika i prirodnih bakterija sa mliječnom kiselinom Kada kupujete kisele krastavce, obavezno izaberite manjeg proizvođača hrane, po mogućstvu iz organske proizvodnje.
Sir
Kozje, ovčije mlijeko i meki kravlji sirevi su posebno bogati probiotičkim bakterijama. Uvijek kupujte sirove i nepasterizovane sireve ako želite da dobijete maksimum od probiotika, jer pasterizovanim i prerađenim vrstama nedostaju korisne bakterije.
Šta su probiotici, a šta prebiotici
Dok hrana bogata probioticima sadrži žive kulture, prebiotička hrana hrani dobre bakterije koje već žive u vašim crijevima. Šparoge, artičoke, banane, zobena kaša, crveno vino i med izvrstan su izvor prebiotika.
Probiotike je potrebno uzimati najmanje pet puta nedjeljno kako bi se održao njihov učinak na crijevnu mikrofloru.