Hrana i piće

KIPARSKI KOLAČ – Brzi desert neodoljivog ukusa

Tradicionalni turski desert, a čine ga kora sa orasima i kokosom natopljena sirupom i prelivena divnom mliječnom kremom.

Agda:

2 šolja vode (šolja 2 dcl)
1 šolja šećera (šolja 2 dcl)

Kuhati agdu 5 minuta na laganoj vatri.

Kora:

3 jaja
pola čaše šećera (čaša od 200ml)
pola čaše ulja (čaša od 200ml)
2 čaše mljevenih oraha (čaša od 200ml)
1 čaša kokosovog brašna (čaša od 200ml)
10 gr vanilin šećera
13 gr praška za pecivo

Peći na 150 stepeni oko 30ak minuta. Hladnom agdom zaliti vruć kolač.

CIJELI PROCES PRIPREME POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:

Krema:

1 l mlijeka
1 šolja šećera (šolja od 200ml)
1 šolja brašna (šolja od 200ml)

Kuhati na laganoj vatri i stalno miješati… Čim prokuha skinuti sa vatre. U ovu kremu dodati šlag kremu (45gr okus vanilije) izmiksati i premazati preko kore. Posuti kokosovim brašnom i orasima.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh