Hrana i piće

Ove vrste sušenog voća trebali bismo jesti zimi, prepune su vitamina D

Nedostatak vitamina D u tijelu može povećati rizik od bolova u kostima. To se često događa zimi, kada je puno manje sunca nego tokom toplih mjeseci. Kako ne bi došlo do bolova, važno je u svakodnevnu prehranu uvrstiti ovih pet vrsta sušenog voća.

Dobra stvar je što mnogi ovu vrstu voća ionako vole jesti, pa im neće biti problem jesti ih često tokom sedmice.

Suhe smokve

Slatke i hranjive, suhe smokve predstavljaju ukusan način povećanja unosa vitamina D u organizam. U njima možete uživati kao poslastici za međuobrok, ali ih možete jesti i sa žitaricama za doručak ili u salatama.

Grožđice

Grožđice su vrlo popularno suho voće, a najbolja stvar je što su prepune vitamina D. Mogu se dodati jogurtu, zobenim pahuljicama ili mješavini s raznim orašastim plodovima. U kojem god obliku ih odlučite kombinirati, nećete požaliti.

Suhe marelice

Marelice su dobre u različitim verzijama, a suhe marelice odličan su način za povećanje razine vitamina D tokom hladnih zimskih mjeseci. Možete ih kombinirati s raznim jelima, ali i uživati u njima samima kao u odličnoj zdravoj slastici.

Datulje

Datulje su bogate prirodnim šećerima, voće koje podiže energiju i sadrže pristojnu količinu vitamina D. Najpopularniji načini konzumacije su u desertima ili smoothiejima, ali možete ih jesti i same.

Suhe šljive

Suhe šljive nisu poznate samo po dobrobitima za probavu, već i po tome što su dobar izvor vitamina D. One su hranjive i zadovoljavajući međuobrok koji će vas zasititi, a možete ih jesti same, uz žitarice za doručak ili u raznim desertima,piše N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh