Hrana i piće

Recept za jednostavnu, a prefinu poslasticu s jabukama

Megapalačinka dovoljna je da zasladi više ljudi, bez potrebe za stajanjem ispred štednjaka i neumornog okretanja. Njemačka palačinka, ponegdje se naziva i nizozemska, ali bez obzira na ime, korpulentna dama ne dolazi iz Evrope.

Kako kaže kuharica Nigella Lawson, palačinka je nastala u njemačko-američkoj zajednici poznatoj kao Pennsylvania Dutch. U originalu recept je tražio tijesto za palačinke, maslac, šećer i limun, ali s vremenom se mijenjao. Nešto popularniji sastojci danas traže kriške jabuka i cimet.

Sastojci za njemačke palačinke:

55 g maslaca
1 velika slatka jabuka, oguljena i tanko narezana
120 ml mlijeka
65 g brašna
4 velika jaja
3 kašike šećera
1 kašikica ekstrakta vanilije
1/4 kašikica soli
šećer u prahu
Priprema njemačkih palačinki:

Zagrijte rernu na 200 °C. Otopite maslac u tavi od oko 22 cm pogodnoj za pećnicu na umjerenoj vatri, zatim prebacite 2 kašike maslaca u blender.
Složite kriške jabuke u tavu i pržite dok malo ne omekšaju, 3 do 5 minuta. Jednom ih okrenite. Ne trebaju se karamelizirati, samo omekšati,piše N1

Maslacu dodajte mlijeko, brašno, jaja, šećer, vaniliju i sol pa miksajte dok ne postane glatko, bez grudica. Prelijte tijesto preko jabuke i prebacite tavu u pećnicu. Pecite dok se palačinka ne napuhne i ne porumeni, oko 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh