Sastojci:
Za kore:
▪ 6 jaja
▪ 380 gr šećera
▪ 9 kašike vrele vode
▪ 9 kašike ulja
▪ 240 gr brašna
▪ 300 gr mljevenih oraha
▪ 2 kašičice praška za pecivo
Za karamel krem:
▪ 500 ml mlijeka
▪ 8 kašika oštrog brašna
▪ 340 gr šećera
▪ 30 gr maslaca
▪ 50 gr čokolade
CIJELI PROCES PRIPREME POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:
Kore:
Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvijetle i budu pjenasta (desetak minuta). Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti.
Dodati brašno pomiješano s orasima i praškom za pecivo i ručno promiješati da se sastojci sjedine.
Ispecite tri jednake odvojene kore.
Krema:
Za kremu uzeti od predviđenog mlijeka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brašno, tako da dobijete glatku smjesu.
Preostalo mlijeko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Miješajte žicom oko 5 minuta, da se krema lijepo zgusne.
Kad je krema upola kuhana, staviti u drugoj posudu šećer da se topi na laganoj vatri. U otopljen i karameliziran šećer sipati kremu od mlijeka i brašna, a zatim na tihoj vatri miješati da se sve lijepo sjedini, a karamelizirani šećer skroz otopi. Na kraju dodati maslac i čokoladu i promiješati.
Slaganje:
Prvu koru premazati ohlađenom kremom, zatim staviti drugu, pa opet kremu, zatim treću koru i na kraju kremom premazati cijelu tortu, odozgo i sa strane,
Ukrasiti po želji. Ako želite da izgleda kao prava starinska torta možete upotrijebiti mljevene orahe i jezgre oraha.
Tortu ohladiti par sati u frižideru, zatim rezati i poslužiti.