Kada kuvaš rižu kao prilog bitno je da zrna budu odvojena, nikako ljepljiva. Prati ove korake i napravi savršenu rižu. prenose Nezavisne
1. Kako odabrati najbolju rižu
Prvo što trebaš napraviti je dobar odabir vrste riže – zavisno o jelu koje pripremaš odaberi pravilno rižu uz pomoć ovih savjeta:
2. Rižu treba oprati prije kuvanja
Prije kuvanja rižu je potrebno obavezno oprati. Nikako nemoj koristiti cjedilo prilikom pranja, peri rižu u posudi.
3. Pripazi na količinu
Količina vode i riže važna je kod kuvanja, na jednu šoljicu riže idu dvije šoljice vode.
4. Kuvanje riže
U vrelu i posoljenu vodu ubaci rižu i kuvaj dok ne zavrije, a onda smanji vatru i kuvaj još 15 do 20 minuta.
5. Poklopac je bitan
Prilikom kuvanja lonac drži poklopljen i nikako ne miješaj.
6. Okus za kraj
Na kraju možeš umiješati malo maslaca. Ako želiš da riža dobije žućkastu boju možeš dodati malo karija ili kurkume prilikom kuvanja, prenosi “Gastro.24Sata”.