Za ovaj recept vam je potrebno:
Za tijesto.
200 ml toplog mlijeka
1 supena kašika suhog kvasca
(1 supena kašika) 20 grama šećera
(2 šolje) 240 grama brašna
(pola kašičice) 5 grama soli
Tijesto ostaviti 1 sat da raste.
Tijesto rastaviti na 8 dijelova i napraviti loptice.
CIJELI PROCES PRIPREME POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:
unutrašnje punjenje;
1 glavica luka
(3 supene kašike) 30 ml biljnog ulja
100 grama junećeg mljevenog mesa
(1 kašičica) 2 grama bijelog luka u granulama
(1 kašičica) 2 grama crnog bibera
(1 kašičica) 4 grama soli
(2 supene kašike) 30 grama majoneza
1 paradajz
50 grama sira
Luk i mljeveno meso pržiti oko 10ak minuta. U toku prženja dodati začine.
Svaku lotpicu koju smo pripremili razvući i u nju redati, prvo meso i luk, zatim majonezu, zatim sitno izrezane komadiće paradajza, zatim komadić sira i zatvoriti lopticu (proces pogledajte u videu).
Za premazivanje loptica:
1 žumance
(2 supene kašike) 20 ml mlijeka
sjemenke
Peći na 180°C (Celzijusa) = 15 minuta.