Palačinke spadaju u omiljena slatka tijesta širom svijeta, a prave se u raznim varijantama.
Američke palačinke su deblje i manje fleksibilne, japanske palačinke su vazdušastije, a u Evropi se obično prave tanke palačinke koje se poslije filovanja urolaju.
Kako god da ih pravite, želite da budu laganije, mekše, rupičaste da ne budu žilave, a za svaku verziju palačinki možete primjeniti isti trik.
Kako da palačinke budu mekane i vazdušaste?
Prilikom pripreme palačinki, svi uglavnom prave istu grešku umute cijelo jaje odjednom ili žicom ili viljuškom.
Jaja su jedan od glavnih sastojaka u većini recepata za palačinke, a njima se potom dodaju brašno, prašak za pecivo, ulje, mlijeko, šećer itd.
Međutim, umjesto da samo razbijete jaje i na brzinu ga umitite viljuškom, da biste bili sigurni da ćete dobiti pecivo poput oblačića na tanjiru potrebno je da najprije odvojite žumance i bjelanceta. Zatim u odvojenoj posudi umutite bjelanca u čvrst snijeg, idealno mikserom.
Nakon toga, kašikom dodajte malo po malo ovog snijega u smjesu za palačinke, vrlo oprezno kako ona ne bi splasnula.
Potom na uobičajen način zahvatajte kutlačom smjesu i pržite palačinke, a rezultat će vas ostaviti bez riječi, prenose Nezavisne