Sigurno vam se desilo da kupite avokado, pojedete pola a drugu polovinu ostavite za kasnije, i kada odlučite da pojedete taj ostatak on promijeni boju.
Iako je bezbjedno jesti potamneli avokado, njegov gorak ukus sigurno nije nešto u čemu ćete uživati.
Trejsi Vajntraub, kuvarica i osnivačica kompanije “Gracefulli Fed”, podijelila je svoje znanje o ovoj voćki sa Martom Stjuart i objasnila zašto menja boju.
“Kada dođe u kontak sa vazduhom dolazi do hemijske reakcije koja proizvodi melanin – crni i braon pigment”, objašnjava Trejsi.
Da bi se ova reakcija spriječila, Trejsi preporučuje da se avokado premaže maslinovim uljem.
Kako ona kaže, stvara masnu barijeru između voća i vazduha, čime se sprečava menjanje boje.
“Nakon što ste avokado premazali maslinovim uljem, dodatni savet je da stavite avokado u hermetički zatvorenu posudu. Ovo će dodati sloj zaštite”, rekla je Trejsi.
Nepropusna posuda će pomoći da se avokado zaštiti od kiseonika, a hladna temperatura u frižideru će pomoći da se uspori oksidacija.
Trejsi je dodala da bez obzira na ove tehnike, avokado može da ostane svjež u frižideru samo do četiri dana, prenosi Super žena.