Kako biste izbjegli pojavu bolesti porijeklom iz hrane, važno je znati kako pravilno postupati prilikom pripreme prilikom ukrašavanja i konzumacije jaja.
Za početak, koristite jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora.
Kako prepoznati je li jaje svježe?
Svježina jaja se može provjeriti ako se jaje stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu koji je veći što je jaje starije.
Koliko dugo nakon kuhanja se još smiju jesti jaja?
Tvrdo kuhana jaja moraju se čuvati u hladnjaku, i u takvim uvjetima se mogu jesti još i sedam dana nakon kuhanja. Točnije kuhana jaja u ljusci mogu se jesti sedam dana nakon kuhanja, a ona bez ljuske pet dana,piše Mnovine.hr
Važno je da se jaja kuhaju oko 10 minuta da bi mogla stajati.
Ne preporuča se smrzavanje kuhanih jaja.