Iako se po starom receptu prženice prže u tiganju sa dosta ulja postoji način da se spreme i od drugih vrsta hljeba, integralnog, ražanog, i da se ispeku u rerni tako da ne moraju da “plivaju” u ulju.
Evo jednog recepta koji bi mogao da bude dobra alternativa običnim prženicama, a ukusom sigurno može da im parira.
Sastojci:
3 jajeta
10 tanko sječenih kriški hljeba
9 kašika mlijeka
5 kašika ulja + za premazivanje
prstohvat soli
Priprema:
Kao i kod pripreme običnih prženica, umutite jaja, dodajte im malo mlijeka i posolite. Sve dobro izmiješajte, a potom kriške hljeba umačite u tu smjesu. Ređajte ih na pleh koji ste obložili pek papirom.
Stavite u rernu koju ste zagrejali na 200 stepeni. Ukoliko želite da budu bez trunke ulja nemojte stavljati ništa, ali ako sebi možete da dozvolite da unesete u tijelo i malo masnoće prženice možete poprskati sa po 2,3 kapi ulja. Tako će biti malo masnije, ali i ukusnije.
Precite ih sa jedne strane 5,6 minuta i sa druge još toliko i uživajte u savršenom doručku ili večeri. Poslužite uz kajmak, jogurt ili domaće suvo meso, a i ajvar se savršeno uklapa uz njih, piše Glossy.