Hrana i piće

Bostonska krempita je sve što vam treba danas: Fantazija slatkiša od vanile prelivenog čokoladom

Ovaj tradicionalni američki desert sastoji se od mekog, prozračnog biskvita koji je presečen na pola bez puno muke uz trik s čačkalicama i punjen kremastom, glatkim žutim kremom od vanile. Spoljni sloj je preliven čokoladnom glazurom koja briljantno teče niz strane torte, stvarajući vizuelno privlačan i neodoljivo ukusan desert.

Bostonska krempita, uprkos svom nazivu, nije klasična pita već raskošan kolač koji predstavlja pravo bogatstvo ukusa i tekstura.

Istorija bostonskog slatkiša datira iz 19. veka, gde je prvi put stvoren u hotelu “Parker House” u Bostonu, Masačusets. Od tada, ova torta nije postala samo simbol Bostona već i omiljeni desert širom Sjedinjenih Američkih Država. Zanimljivo je da je Masačusets 1996. godine zvanično proglasio bostonsku krempitu državnim desertom, čime je potvrdio njegovo posebno mesto u američkoj kulinarskoj tradiciji.Bostonska krempita može se poslužiti kao elegantan desert na svečanim večerama ili kao poslastica za porodična okupljanja. Bez obzira na priliku, ova torta uvek obećava zadovoljstvo u svakom zalogaju, spajajući klasične ukuse vanile i čokolade u jedinstvenu i nezaboravnu poslasticu.

Vreme pripreme: 40 minuta.

Sastojci:
Za krem:
4 žumanca.
60 g kondenzovanog mleka.
30 g kukuruznog skroba (gustina)
60 g šećera.
10 g vanilin šećera
320 ml mleka
20 g putera

Za biskvit:
4 jaja
50 g šećera
1 prstohvat soli
50 g ulja
60 ml mleka
100 g brašno
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sirćeta
60 g šećera

Za ganaš:
120 g crne čokolade
120 g pavlake za šlag
Priprema:
1. Pomešajte sastojke za krem sem putera u glatku smesu.

2. Kuvajte dok se ne zgusne u krem te ubacite puter.

3. Pokrijte prozirnom folijom da se ne uhvati korica.

4. U drugoj činiji pomešajte žumanca, šećer, so, ulje i mleko. Promešajte i ubacite prosejane brašno i prašak za pecivo, te lepo promešajte da nema grudvica.

5. Posebno umutite belanca i sirće i postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći, da dobijete čvrst sneg,piše Srbijadanas

6. Špatulom polako dodajte sneg u žumanca.

7. Pecite u plehu dimenzija 22×27 cm obloženom pek-papirom u rerni zagrejanoj na 170° C 20 minuta.

8. Gotovoj kori isecite ivice ako su zapekle i namažite žuti krem.

9. Ugrejte pavlaku u mikrotalasnoj (ili da ne proključa) i dodajte čokoladu.

10. Dobijenim ganašom prelijte bostonsku krempitu, poravnajte nožem i ostavite u frižideru bar 4 sata da se ohladi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh