Hrana i piće

KOJA HRANA NE PRIJA ORGANIZMU ZA DORUČAK?

Ono što se već dugo jede za doručak, može veoma lako da postane dio takozvane “crne liste.”

Doručak - Screenshot

Promovisanje doručka kao obaveznog obroka odavno je „uobičajeno“, ali se i dalje spore oko izbora idealnih namirnica. Ono što je uobičajeno da se jede za prvi obrok u danu uskoro bi moglo da se nađe na „crnoj listi”, navodi „Bright Side“

Maslac je samo jedna od kontroverznih namirnica.

Maslac, naravno, sadrži dosta vitamina rastvorljivih u mastima, od kojih su najvažniji vitamini A, E i K2, ali, pored zdravih masti, sadrži i dosta zasićenih masti koje mogu štetno uticati na srce i cirkulatorni sistem i doprinose povećanju tjelesne težine, naravno, ako se prekomjerno jede.

Studija „Uticaj prerade kikirikija na tjelesnu težinu i lipide u plazmi natašte“ preporučuje puter od kikirikija kao zdraviju alternativu. Naime, kikiriki i čisti puter od kikirikija smanjuju osjećaj gladi tokom dana jer povećavaju proizvodnju peptida II, hormona koji reguliše glad.

Štaviše, žitarice su hrana koju takođe treba uzimati sa rezervom, jer većina njih sadrži mnogo dodatog šećera koji se lako može pretvoriti u masnoću na stomaku. Preporučljivo je jesti domaću ovsenu kašu bez šećera, pokazalo je istraživanje „Veličina žitnih pahuljica utiče na unos kalorija“.

Palačinke su takođe čest izbor za doručak, ali postoje velike razlike u nutritivnoj slici u zavisnosti od brašna, fila i preliva. Jasno vam je da su one od speltinog i (ili) integralnog brašna mnogo prihvatljiviji izbor od palačinki od bijelog, rafinisanog brašna. Voće (i med) je takođe bolji izbor od industrijskog namaza čokolade, na primjer. prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh