Mladi orasi se mogu pronaći na selu, pa ako volite orahovaču požurite kod rođaka ili u svoje dvoršte i naberite ih dok još nisu prerasli. Za dobru orahovaču najbolji su oni koji su mali, ali mogu da posluže i oni koji su srednje veličine.
Za pripremu orahovače nije potrebno specijalno umeće. Uberite ih, operite, stavite u teglu, odozgo stavite šećer, zatim poklopite i stavite na mesto na kojem ima dosta sunca.Što su orasi mlađi to će orahovača biti manje gorka. Zato požurite. Evo tačnog, isprobanog recepta od kojeg ćete dobiti približno oko 1 litra orahovače.
Potrebno je:20 mladih, zelenih oraha
1 l rakije (lozovača, šljivovica…)
šećer (u težini oraha)
Priprema:
U veliku teglu ili flašu sa širokim grlom stavite oprane orahe, pa odozgo šećer i sipati rakiju. Najbolje je da birate sitnije orahe, jer su oni mlađi i orahovača onda neće biti mnogo gorka.
Zatvorite teglu i stavite je pored prozora da stoji 40 dana na suncu. Kako bi se šećer istopio, svakodnevno je potrebno da protresete teglu.Nakon nekoliko dana, ova domaća rakija počne da tamni, a nakon 40 dana, postaje potpuno crna i gusta. Zbog šećera i gustine orahovaču zovu i likerom.
Prema narodnim preporukama, potrebno je čašicu ovog pića popiti svako jutro na prazan želudac.