Jagode su idealna namirnica koja nas puni zdravljem, a ovo je vrijeme kada možemo uživati u sezonskim jagodama.
Bogate su antioksidansima, a oni štite naš organizam od slobodnih radikala i oštećenja. Uz obilje vitamina C i A, sadrže i vlakna, željezo i folnu kiselinu, a evo pet odličnih razloga zašto ih u njihovoj sezoni jesti što češće.
Štite od raka
U istraživanjima jagode se nalaze na popisu top namirnica koje smanjuju stopu smrtnosti od raka. Također znatno smanjuju umnožavanje ćelija raka jetre u ljudi.
Poboljšavaju zdravlje mozga
Pomažu smanjiti učinak oksidativnog stresa i zaustavljaju slabljenje funkcije mozga. Ujedno poboljšavaju sposobnost učenja i motoričke vještine.
Održavaju zglobove
Namirnice bogate vitaminom C poput jagoda štite od upalnog artritisa koji pogađa zglobove.
Vitamin C
Osim što je snažan antioksidans, vitamin C nužan je i za djelovanje enzima koji sudjeluju u stvaranju kolagena.
Dobar rad srca
Hranjive tvari koje se nalaze u jagodama poput folne kiseline, vitamina B6 i kalija važne su za zdravo srce, ali također pomažu u lučenju hormona štitnjače i vitamina B2 i B5 koji sudjeluju u proizvodnji energije, piše Gloria.hr