Hrana i piće

Dunavski VALOVI – Starinski kolač koji će vas oduševiti

Recept:

vecernji.hr

Sastojci za kremu:

  • 800 ml mlijeka
  • griz (čaša od 300ml)
  • šećer (čaša od 300ml)

Prvo pripremamo kremu: Sjediniti sastojke, staviti na laganu vatru i stalno miješati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

Sastojci za biskvit:

  • 3 jaja (odvojiti žumanje i bjelance)
  • 15 supenih kašika šećera u prahu
  • 15 supenih kašika ulja
  • 15 supenih kašika brašna
  • 15 supenih kašika mlijeka
  • 2 supene kašike kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 500gr višanja

Sastojci za glazuru:

  • 100g čokolade za kuhanje
  • 3 supene kašike ulja

CIJELI PROCES PRIPREME POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:

Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Miksati žumanjke sa šećerom i uljem, postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Na kraju umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.

U namašćen i pobrašnjen lim izliti pola smjese, pažljivo poravnati kuhačom. Za to vrijeme u ostatak smjese dodati 2 kašike kakaa i 3 supene kašike mlijeka, dobro promiješati kuhačom. Poslagati od gore višnje. Peći u ugrijanoj rerni oko 40ak minuta na 160 stepeni.

U kremu dodati 100gr omekšalog maslaca i izmiksati. Kada se biskvit ohladi premazati kremu i preliti čokoladnom glazurom.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh