Hrana i piće

OSIM ŠTO SU SLATKE, TREŠNJE SU ODLIČNE ZA ZDRAVLJE! Nutricionistkinja Tatjana otkriva KO bi trebao da ih jede i ZBOG ČEGA – bitna je i KOLIČINA

Sezona trešanja je počela, a evo zbog čega je dobro da ih jedete!

Trešnje - Neum-bih.com

Tezge na pijacama krajem maja i početkom juna pune su svežih, crvenih, sočnih plodova specifičnog ukusa. Bogate brojnim vitaminima, mineralima, biljnim vlaknima, organskim kiselinama i pektinom, trešnje su neizostavne u letnjem jelovniku. Izuzetno su lekovite, a budući da podstiču proizvodnju kolagena, odličan su sastojak preparata za negu kože.
Imaju malo kalorija, a puno vitamina
Imaju vrlo malo kalorija i nizak glikemijski indeks. Sastoje se iz proteina, ugljenih hidrata i vrlo malo masti. Od vitamina u najvećoj meri sadrže A i C vitamine, a osim toga dobar su izvor i vitamina B1, B2, B3 i B6. Pune su kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka, a u njihovim slasnim plodovima ima dosta folata, te se naročito preporučuju trudnicama.Uticaj trešanja na detoksikaciju organizma
Zahvaljujući bogatstvu bioaktivnih komponenti, ovo voće efikasno podržavaju prirodne procese eliminacije toksina iz tela, što ga čini važnim dodatkom ishrani, usmerenoj na poboljšanje opšteg zdravlja i vitalnosti.

Uticaj trešanja na probleme sa nesanicom
Melatonin, hormon važan za održavanje zdravog ciklusa spavanja i regulaciju redovnog sna, nalazi se u značajnim količinama u trešnjama, te konzumacija trešanja kod ljudi može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna i olakšati simptome nesanice.

Uticaj trešanja na skidanje viška kilograma
Nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana čine trešnje odličnim izborom kod ljudi koje žele da redukuju telesnu težinu. Poznato je da vlakna doprinose osećaju sitosti, što smanjuje ukupan unos kalorija tokom dana.Koja su glavna lekovita svojstva trešanja?
Poseduju brojna lekovita svojstva, a zahvaljujući antocijanima imaju i analgetsko dejstvo, pa veliki broj istaživanja ukazuje da ublažavaju bolove čak u mnogo većoj meri nego aspirin ili neki drugi analgetik. Osim toga, jačaju imunološki sistem i kosti, podstiču cirkulaciju, te pozitivno utiču i na zdravlje želuca i srca.

Trešnje štite srce
Zahvaljujući bioflavonoidu po nazivu kvercetin, imaju snažna antioksidativna svojstva koja sprečavaju razvoj mnogih srčanih bolesti. Takođe sadrže i sterole koji snižavaju nivo lošeg holesterola.

Čuvari zdravih kostiju
Trešnje predstavljaju prirodno sredstvo za ublažavanje simptoma reume. Naime, smanjuju nivo mokraćne kiseline u krvi i na taj način umiruju upalu zglobova. Osim toga, sadrže i hemijski element bor, koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom poboljšava zdravlje kostiju.

Sprečavaju kamen u bubregu
Predstavljaju odličan diuretik. Čaj od njihovih peteljki se oduvek upotrebljava za izbacivanje kamenčića iz bubrega, a možete ga pripremati tako što stavite šaku peteljki u litar vrele vode i kuvate oko dva minuta.

Čuvaju zdravlje kože
Trešnje sadrže brojne fitohemikalije koje jačaju vezivno tkivo, pa time sprečavaju nastanak bora, te su, zahvaljujući njima, često sastojak brojnih kozmetičkih preparata. Osim što podstiču razvoj kolagena, antioksidansi iz trešanja umanjuju štetno delovanje slobodnih radikala. Takođe, sprečavaju taloženje celulita.

Pomažu kod visokog krvnog pritiska
Visok sadržaj kalijuma u trešnjama pomaže u regulaciji krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od hipertenzije i drugih zdravstvenih problema koji se tiču pritiska.

Kome se trešnje ne preporučuju u ishrani?
Ljudi koji imaju alergiju na ovu vrstu voća ili probleme sa visokim nivoom šećera u krvi, trebalo bi da budu oprezni prilikom konzumacije trešanja. Takođe, zbog visokog sadržaja kalijuma, osobe sa bubrežnim problemima ili oni koji uzimaju lekove koji utiču na nivo kalijuma trebalo bi da prethodno konsultuju lekara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh