Hrana i piće

Smokvara, tradicionalna hercegovačka poslastica

Recept:

Sastojci za agdu:

1 šolja pekmeza od smokve
2 šolje vode
1 šolja šećera

Kuhati 15 minuta, uz stalno miješanje i ostaviti da se potpuno ohladi.

CIJELI PROCES PRIPREME POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:

Sastojci za tijesto:

pola šolje pekmaza od smokve
1 šolja ulja
1 šolja vode
pola šolje kukurznog brasna
2 šolje brašna
13gr praška za pecivo
1 jaje

Sjediniti pekmez, ulje i vodu, kuhati do vrenja, isključiti ringlu i dodati brašno i kukurzno brašno… Sve dobro izmiješati.

Ostaviti da se ohladi i dodati 1 jaje i prašak za pecivo u tijesto.

Od tijesta praviti loptice, narezati ih u obliku rešetke.

Ugrijati rernu, peći prvo na 200 stepeni 10 minuta. Zatim smanjiti na 150 stepeni i peći 15 minuta.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh