Hrana i piće

Tražite zamjenu za prašak za pecivo? Rješenje sigurno imate već u svojoj kuhinji

Ove namirnice imaju širok spektar upotrebe pa ih se tako može koristiti i kao zamjenu za prašak za pecivo.

Žena u kuhinji - Opusteno.rs

Soda bikarbona, osim što se može koristiti u čišćenju, njezi lica, pranju kose, odlična je zamjena za prašak za pecivo.

Razlog tome jest što ona, kada se kombinira s kiselim sastojcima i tekućinama, omogućuje da se tijesto digne i postane baš onakvo kakvo nam treba za određeni recept.

Soda bikarbona kao zamjena za prašak za pecivo

Soda bikarbona kao zamjena za prašak za pecivo daje svoj učinak kada joj se doda kiseli sastojak, poput limunove kiseline, kiselog vrhnja ili jogurta te kiselog mlijeka. Razlog tome jest taj što soda bikarbona nije gotov proizvod kao prašak za pecivo, odnosno ne sadrži u sebi kisele sastojke.

Soda bikarbona i jogurt

Jogurt je kiselkast, što omogućuje sodi bikarboni da proizvede ugljični dioksid i djeluje kao prašak za pecivo. Također, dodaje vlagu i blagi okus tijestu.

Omjer: 1/4 kašičice sode bikarbone + 1/2 šoljice jogurta = 1 kašika praška za pecivo

Soda bikarbona i mlaćenica

Mlaćenica, poput jogurta, pruža kiselinu koja reagira sa sodom bikarbonom, pomažući tijestu da naraste. Mlaćenica dodaje i blagu kiselkastu notu pečenim proizvodima.

Omjer: 1/4 kašičice sode bikarbone + 1/2 šoljice mlaćenice = 1 žličica praška za pecivo

Soda bikarbona i kiselo vrhnje

Kiselo vrhnje je još jedan kiseli sastojak koji može pomoći sodi bikarboni da proizvede ugljični dioksid i djeluje kao prašak za pecivo te će pridonijeti bogatstvu i vlazi tijesta.

Omjer: 1/4 kašičice sode bikarbone + 1/2 šoljice kiselog vrhnja = 1 žličica praška za pecivo, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh