Hrana i piće

Pripremite čaj od peteljki trešanja – moćan detoks napitak

Trešnje su odličan izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, cinka, mangana i bakra.

Trešnje - Blogspot

Osim toga, trešnje sadrže i hranjiva vlakna, organske kiseline, proteine, celulozu i pektin, a istovremeno fantastičan su antioksidant, te kao takve pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i podmlađuju cijeli organizam.

Pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergija, naučno je potvrđeno da ublažavaju upale mišića, a kako podstiču proizvodnju kolagena vrlo su bitne za lijep i mladalački izgled kože, a i zdravlje kostiju.

Sada, dok je sezona trešanja u punom jeku, mnogi od nas uživaju u sočnim, slatkim plodovima ove omiljene voćke, ali jeste li znali da i peteljke trešanja mogu biti vrlo korisne?

Čaj od peteljki trešanja, skroman po svom izgledu, ali bogat ljekovitim svojstvima, predstavlja jedan od najcjenjenijih prirodnih eliksira zdravlja,pišu Nezavisne

Često zanemarene, ove peteljke koje obično završavaju u smeću zapravo su izvor brojnih koristi za naše tijelo i um. Jedna od ključnih prednosti čaja od peteljki trešanja je snažno diuretičko svojstvo – ovaj napitak podstiče povećano izlučivanje tečnosti iz tijela, pomažući tako u detoksikaciji i rješavanju problema sa zadržavanjem tečnosti.

Peteljke trešanja sadrže razne fitonutrijente i antioksidante koji pomažu u detoksikaciji organizma. Ovi spojevi pomažu u uklanjanju toksina iz tijela, čime se podstiče opšta dobrobit i zdravlje.

Čaj od peteljki trešanja može pružiti olakšanje kod probavnih smetnji jer njegova blaga dijuretička svojstva podstiču izlučivanje viška tečnosti iz tijela, što može pomoći u smanjenju nadutosti i nelagode uzrokovane sporom probavom.

Antioksidansi prisutni u peteljkama trešanja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.

Recept
Sastojci:

osušene peteljke trešanja

voda

Priprema:

Očistite peteljke od eventualne prljavštine i ostavite ih da se osuše. U posudu stavite dvije do tri kašike osušenih peteljki trešanja. Prelijte ih šoljicom kipuće vode. Poklopite posudu i ostavite da odstoji pet do 10 minuta. Procijedite čaj i zasladite ga po želji medom ili dodajte malo limunovog soka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh