Hrana i piće

Halvapita, halvuša – starinska bosanska poslastica

Recept:

Sastojci:

300ml vode
100ml ulja
100g šećera
100ml tečnog pekmeza od jabuka
100g maslaca
250g brašna tip 400

Glazura:

100ml tečnog pekmeza od jabuka
2 kašike kajmaka
orasi

POSTUPAK PRIPREME POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:

U šerpu sipati 300 ml mlijeka, 100 ml ulja, 100 g šećera, 100 ml tečnog pekmeza od jabuka i 100 g maslaca staviti da prokuha.
Kad prokuha postepeno dodavati 250 g brašna tip 400 i miješati.
Miješati na vatri i čim se tijesto poveže kao halva skinuti s vatre.
Zagrijanu tepsiju premazati uljem, istresti tijesto i rasporediti po tepsiji.
Čašom il fildžanom napraviti krugove po tijestu.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta na 250 °C.
Pomiješati 100 ml tečnog pekmeza sa 2 kašike domaćeg kajmaka i preliti preko pečene halvapite.
Vratiti u isključenu pećnicu na 5 minuta.
Po želji izrezati i posuti orasima.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh