Na ručak se pozivaju svi – bliži i dalji rođaci, prijatelji i poznanici, tako da se niko kući ne vraća gladan.
Begova čorba
Svi članovi porodice se za Bajram okupljaju kod roditelja na bajramski ručak. Na ovaj način se učvršćuju veze, čuvaju se rodbina i prijatelji. Prema tradiciji, za bajramski ručak se priprema nekoliko različitih jela, a mi vam predstavljamo najčešća:
BEGOVA ČORBA – Ova mješavina povrća i mesa najpoznatija je čorba koja se priprema u bajramskim danima. Obično se priprema s telećim ili pilećim mesom.
BOSANSKI LONAC – Glavni sastojci bosanskog lonca su kuhani kupus, paprika i teleće meso.
HADŽIJSKI ĆEVAP – Hadžijski ćevap je još jedna mješavina teletine s povrćem. Za ovo jelo je specifično to što se pravi zamotano u papir.
MUSAKA – Nadaleko poznato jelo s mljevenim mesom. Musaka se može praviti na razne načine, a najpoznatiji su s krompirom i tikvicama.
SARME – Još jedno dobro poznato jelo koje se pravi od slatkog ili kiselog kupusa, mljevenog mesa i riže.
MESO – Najčešće je to pečena janjetina ili pečeno kurbansko meso.
PITE – Nije pravi Bajram ako se na trpezi ne nađu neke od pita poput bureka, sirnice i zeljanice.
Slatka jela
Osim slanih, bajramska trpeza je bogata i slatkim jelima – kolačima. Ovo su najpoznatiji:
BAKLAVA – Baklava je slatka pita, a osnovni sastojci su kore – domaće ili kupovne i orasi i po želji suho grožđe, bademi, pistacije…
TUFAHIJE – Tufahija označava slatko jelo od kuhanih jabuka filovanih kremom koji se pravi od oraha ili badema, šećera i šlaga.
TULUMBE – Tulumbe su kolač koji se pravi od jaja, vode, ulja, šećera i brašna. Rađene su posebnim šablonom koji im daje zvjezdast oblik.
HURMAŠICE – Još jedan jednostavni, a veoma ukusni kolač od jaja, brašna, margarina, ulja i vode.
KADAIF – Kolač koji se pravi od posebnih rezanaca, šećera i vode i dodataka po želji, npr. orasi ili pistacije,piše Avaz