Hrana i piće

Recept: Uštipci od tikvica i sira za prste polizat‘

Kad vam zatreba ideja za brzu, finu grickalicu, prilog ili obrok gotov za čas, sjetite su da je sve što vam treba dvije tikvice, malo krem sira, brašno i jaje.

Unsplash

Kombinovanjem ovih svakodnevnih sastojaka dobit ćete pravo malo čudo koje će obožavati čak i mrzitelji povrća, pišu nezavisne.

Ako naribate tikvice i dodate im navedeno, pa smjesu ispržite u ulju, dobićete slasne uštipke od tikvica. Zaista nije teško, lako je kao napraviti uštipke. Ma i lakše!

Izbjegavate li prženo, ispecite ih u pećnici na 200 stepeni, poredane po limu obloženom papirom za pečenje.

Sastojci

150 g brašna

120 g krem ​​sira

50 g parmezana

50 ml vode

2 tikvice

1 jaje

prstohvat praška za pecivo

so, biber

ulje za prženje

Priprema:

Naribajte tikvice, lagano ih posolite pa ih ostavite ih 15-ak minuta da puste vodu.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, krem sir, sir, vodu i jaje. Začinite solju i biberom, promiješajte pa u smjesu ubacite ocijeđene tikvice i promiješajte.

Zagrijte ulje za prženje. Pomoću kašičice grabite tijesto i spuštajte ga u vrelo ulje. Ako prebrzo hvataju boju, smanjite temperaturu. Pržite uštipke dok s obje strane ne postanu zlatno-smeđi pa ih vadite na kuhinjski papir.

Poslužite uz umak od grčkog jogurta pomiješanog sa sjeckanim začinskim biljem, koricom limuna i ribanim bijelim lukom, prenosi Slobodna Dalmacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh