Hrana i piće

Stari hljeb moguće je vratiti u život: Osvježite ga u samo nekoliko koraka

Postoji jednostavna metoda od pet koraka zahvaljujući kojoj će stari hljeb biti jednako ukusan kao i onaj svježi

integralni hljeb- coolarnika

Hljeb je najukusniji kad je svjež. Ipak, postoji jednostavna metoda od pet koraka zahvaljujući kojoj će stari hljeb biti jednako ukusan kao i onaj svježi.

Stari hljeb, koliko god tvrd bio, ponovo će biti mekan u tren zahvaljujući jednostavnom triku. Najprije provjerite ima li plijesni. Ako hljeb ima mrlje sumnjivog izgleda, najbolje je da ga bacite. Međutim, ako je samo suh i bez plijesni, još uvijek ga možete “oživiti”.

Svom hljebu udahnut ćete novi život s malo vlage. Koristite četku ili bočicu s raspršivačem kako biste lagano poprskali cijelu štrucu. Količinu vode prilagodite suhoći i debljini kore.

Vrlo suhi hljeb ili onaj s debelom korom mogu podnijeti malo više vode. Za tanje korice ili blago ustajali kruh, nemojte pretjerivati s vlagom.

Hljeb omotajte aluminijskom folijom, a jedan dan stari baguette jednostavno možete vratiti u njegovu papirnatu vrećicu sa zatvorenim smotanim vrhom, prenosi Hayat.

Zatim, stavite hljeb u hladnu pećnicu i upalite je na 150 °C. Pustite da se lagano zagrijava deset do 15 minuta, ovisno koliko je suh i tvrd. Počnite ga provjeravati nakon deset minuta.

Voda koju ste dodali hljebu postaje para zarobljena u omotu. Hljeb upija ovu paru te tako vlagu vraća natrag.

Na kraju, kada se iznutra učini dovoljno vlažnim, uklonite omot i stavite hljeb ravno na rešetku pećnice oko pet minuta. Ako je bio u papirnatoj vrećici, izvadite ga prije nego što ga vratite u pećnicu.

Ovaj posljednji korak uklanja višak vlage iz kore, čineći je ponovno prekrasno hrskavom. Osim toga, vaša će kuhinja biti ispunjena božanskim mirisom svježeg hljeba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh