Hrana i piće

Brojni su benefiti narandže, konzumirajte je redovno

Narandže su citrusno voće koje može da se jede samo za sebe, ali i da se cijedi i da služi kao dekoracija.

Narandža - Blogspot.com

Pune su brojnih benefita, a ovo su samo neki od njih.

Ono što gotovo svi znamo jeste da su pune vitamina odnosno antioksidansa rastvorljivog u vodi koji sprečava oštećenja ćelija, piše “Webmd”. Pored vitamina C, narandža sadrži i druge benefite.

Vlakna
Ona mogu da drže nivo šećera u krvi pod kontrolom, a i da smanje visok holesterol.

Kalcijum
Narandže sadrže oko 55 mg kalcijuma odnosno čak 6% preporučene dnevne doze. Kalcijum je važan za igradnju jakih kostiju i održavanje zdravlja kostiju, piše Telegraf.

Folna kiselina
Ako nemate dovoljno folata u ishrani, to može da dovede do bolesti krvi. Posebna je preporuka ako ste trudni, da obavezno konzumirate narandžu upravo zbog prirodnog izvora folat,pišeVijesti

Kalijum
Ovaj mineral reguliše rad srca i funkciju mišića, a pokazalo se da snižava krvni pritisak kod ljudi sa hipertenzijom.

Limunska kiselina
Ona se koristi kao prirodni konzervans, a narandže ga imaju u izobiljiu i mogu povoljno uticati na izbacivanje kamena u bubregu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh