Hrana i piće

Nepogrešiva metoda: Evo kako da znate da li je jaje pokvareno

Ne dozvolite da pokvarite stomak.

ds_30/pixabay.com

Često nismo sigurni da li je jaje koje želimo da pojedemo ili upotrebimo u pripremi obroka „sigurno“ ili je pokvareno, a postoji lak i brz način da to otkrijete

Jaja jedemo ili koristimo u pripremi obroka gotovo svaki dan.

Ako imate problem sa težinom ili holesterolom, nutricionisti savjetuju da ne pojedete baš svako žumance, već da češće jedete bjelance. Ako imate takve probleme, ne bi trebalo da pojedete više od dva do pet žumanaca sedmično.

Ljekari uvijek savjetuju balansiranu, zdravu ishranu, pa kao što ne pretjerujete ni sa drugim namirnicama na svakodnevnom nivou, nemojte pretjerivati ni sa unosom jaja.

Ipak, njihov rok trajanja relativno je kratak.

Kada se razbiju, osim što ne treba da se jedu, pokvarena jaja imaju neprijatan miris.

Kako da znate da je jaje pokvareno?

Stavite ih u posudu sa hladnom vodom.

Ako potonu na dno posude, onda smiju da se jedu, ali ako plutaju na površini vode, nisu više „sigurna“ za jelo, piše Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh