Hrana i piće

Recept za tjesteninu s tikvicama na maslacu koji ćete obožavati

Tjestenina s tikvicama na maslacu prekrasno je kremasto jelo svilenkaste teksture koja je postignuta bez kapi vrhnja. Aromatizirana je češnjakom i bosiljkom i “podebljana” parmezanom, a tikvice, ukuhane u maslac, toliko su mekane da se tope čim ih pogledate, ne morate ih ni staviti u usta.

Ovo nevjerojatno ukusno, a jednostavno jelo gotovo je za samo 35 minuta, a možda i prije ako brzo ribate i sjeckate povrće. Parmezan možete zamijeniti pecorinom ili ribancem, a špagete možete zamijeniti i drugom tjesteninom koja vam se sviđa. A ujesen tikvice možete zamijeniti tikvama. Količina sastojaka u receptu dovoljna je za četiri porcije.

Sastojci za tjesteninu s tikvicama na maslacu:

5 češnjeva češnjaka
1 ljutika
4 tikvice
60 g parmezana, pecorina ili drugog ribanog tvrdog sira po ukusu, plus za posluživanje
10 listova svježeg bosiljka
1 žlica limunova soka
115 g maslaca
2 čajne žličice soli, plus još po potrebi
crni papar, svježe mljeveni
1/4 čajne žličice pahuljica crvene paprike, po želji
340 g špageta
Priprema tjestenine s tikvicama na maslacu:

U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Nasjeckajte češnjak i ljutiku. Naribajte tikvice na trake. Sitno naribajte parmezan. Tanko narežite listove svježeg bosiljka. Iscijedite limun i odvojite jednu žlicu soka. U dubljoj tavi otopite maslac na vatri srednje jačine, dodajte ljutiku i češnjak pa nakon jedne minute dodajte i tikvice, sol i pahuljice crvene paprike. Kuhajte uz povremeno miješanje oko 15 minuta, dok tekućina ne ispari, a tikvice ne omekšaju toliko da se gotovo tope,piše N1

Kuhajte špagete jednu minutu manje nego što piše u uputama na pakiranju. Odvojite šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina pa je ocijedite. Kad su tikvice gotove, dodajte tjesteninu, 1/2 šalice vode od tjestenine i limunov sok u tavu. Kuhajte na srednjoj vatri neprestano miješajući dok se umak malo ne zgusne, 1 do 2 minute. Dodajte još vode za tjesteninu žlicu po žlicu, koliko je potrebno da postignete željenu konzistenciju umaka. Maknite s vatre, dodajte parmezan i bosiljak i promiješajte da se sve sjedini. Kušajte i po potrebi posolite i popaprite. Poslužite i po želji dodajte još parmezana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh