Hrana i piće

Šest namirnica koje treba jesti nakon 18 sati kako biste brže zaspali

Dobar san je od suštinske važnosti za sveukupno zdravlje i dobrobit, ali mnogi ljudi se bore sa uspavljivanjem i spavanjem.

Losos - Kakoliječiti.com

Iako postoje brojni faktori koji utiču na kvalitet sna, ishrana igra značajnu ulogu. Konzumiranje određene hrane uvečer može pomoći u promociji opuštanja i podržati prirodne procese sna u vašem tijelu.

Prema dijetetičaru Rimasu Geigi, doktor medicine, fokusiranje na hranu bogatu triptofanom, magnezijem i melatoninom može biti posebno korisna.

Poznato je da ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji i regulaciji hormona koji upravljaju ciklusom spavanja i buđenja, pomažući vam da brže zaspite i uživate u dubljem, obnoviteljskom snu. Uključivanjem hrane bogate ovim nutrijentima u svoje večernje obroke, možete stvoriti okruženje pogodno za bolji san.

Evo šest najboljih opcija koje vam mogu pomoći da postignete miran san. Geiga posebno preporučuje puretinu, lososa, lisnato povrće, trešnje, banane i bademe.

Puretina

Puretina je poznata po visokom sadržaju triptofana. Ova aminokiselina je ključna za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji potiče opuštanje i melatonina, koji regulira san.

“Uživajte u puretini kao dio lagane večere kako biste promovirali opuštanje prije spavanja.Sendvič od puretine ili salata od puretine mogu biti jednostavan, ali efikasan način da u svoju ishranu unesete ovaj nutrijent koji potiče spavanje”, navodi.

Losos

Losos je nutricionista, bogat omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D. Oba ova hranjiva sastojka pomažu u regulaciji nivoa serotonina, poboljšavajući kvalitet sna. Omega-3 također smanjuju upalu, potencijalno pomažu u boljem kvalitetu sna.

Lisnato zelje

Lisnato povrće poput špinata i kelja prepuno je magnezija, minerala koji igra ključnu ulogu u opuštanju mišića i živaca. Uključite ih u salatu ili lagano propržite sa bijelim lukom za hranljivu opciju za večeru. Ovo zelje može biti svestran i koristan dodatak vašoj večeri, pomažući vašem tijelu da se opusti u stanju odmora.

Trešnje

Trešnje su jedan od rijetkih prirodnih izvora melatonina, što ih čini odličnom opcijom za večernju konzumaciju. Predlaže uživanje u “maloj porciji svježih trešanja kao desertu nakon večere”. Ova ukusna i prirodna poslastica može pomoći u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja, što olakšava noćni san, prenosi KLix.

Banane

Banane su bogate magnezijem i kalijem, koji pomažu opuštanju mišića i živaca. Uživajte u banani narezanoj preko tosta od cijelog zrna za zadovoljavajuću večernju užinu. Ova jednostavna i hranljiva užina može pomoći u pripremi vašeg tijela za san, što ga čini savršenim izborom za kasnonoćne žudnje.

Bademi

Bademi su još jedan odličan izvor magnezija i također osigurava melatonin. Uživajte u šaci badema kao laganoj užini prije spavanja. Ovaj hrskavi i zadovoljavajući zalogaj može pomoći vašem tijelu da uđe u stanje opuštanja, postavljajući teren za dobar san.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh