Hrana i piće

Brzo rješenje za gorki krastavac

Krastavci su mnogima omiljeno povrće, pogotovo kada je u pitanju ukusna, osvježavajuća i lagana ljetna salata. No, ponekad krastavci mogu biti gorki, a kada se to dogodi, više niste baš toliko željni svog omiljenog povrća, zar ne?

Krastavac - Blogspot.com

Na društvenim mrežama se ponijela rasprava o tome kako možete ublažiti ili ukloniti gorki okus krastavca, a mnogi se kunu da pomaže jedan zaista jednostavan trik.

“Ako ste ikada probali gorak krastavac, znate kako okus može biti neugodan”, rekla je žena u svom videuStručnjaci objašnjavaju da krastavci sadrže sastojak koji može dati gorak okus, a istog sastojka ima i u drugom povrću poput tikvica, dunja i bundeve.

Iako se gorčina gubi dodavanjem soli i cijeđenjem tekućine koju krastavac pusti, trik trljanjem mnogima je draži jer nema potrebe za čekanjem niti dodavanjem soli, koju mnogi izbjegavaju ili žele smanjiti u svakodnevnom jelovniku.

Potrebno je odrezati jedan kraj krastavaca i trljati ga o cijeli dio dok ne počne izlaziti pjena. Tako se oslobađa kukurbitacin, krivac za gorki okus. Kad izađe pjena, ponovite s drugim krajem i isperite pod vodom, prenosi Jutarnji list.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh