Kako stručnjaci objašnjavaju, ono što unosimo u naše telo utiče na kvalitet naše kože kako starimo.Ishranom možemo usporiti izgled kože koji dolazi sa starenjem, kao i smanjiti mogućnost pojave bora. Osim toga, znamo da konzumiranje previše šećera može oštetiti kolagen i dovesti do preranog starenja.
Ove namirnice čine suprotno – podržavaju zdravlje kože i pomažu u smanjenju bora. Ove tri namirnice možete uključiti u svoju ishranu, jer će podstaći glatku, čvrstu i meku kožu.
1. Bademi
“Jedna studija sprovedena na grupi žena u postmenopauzi ispitivala je konzumaciju badema na različitim parametrima kože. Rezultati studije sugerišu da dnevna konzumacija badema može smanjiti jačinu bora i intenzitet pigmenta lica. To bi moglo biti povezano s antioksidativnim komponentama u bademima, poput vitamina E”, rekla je doktorka Džesika Maloh, specijalista integrativne dermatologije.
Grupa koja je jela bademe svakodnevno tokom 16 nedelja smanjila je pojavu bora za 16%, u poređenju s drugom grupom. Takođe su izjavili da su im se tamne mrlje smanjile za oko 20%.
2. Losos
Losos je još jedno jelo za koje stručnjaci za negu kože ističu da je dobro, jer je bogat proteinima, masnim kiselinama i antioksidansima.
“Omega-3 masne kiseline dokazano povećavaju hidrataciju kože, smanjuju stres kože izazvan UV zračenjem, smanjuju foto-starenje i pružaju fotozaštitu”, izjavila je doktorka i stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, Alehandra Karasko.
Ali nisu samo masne kiseline u fokusu lepote. Losos sadrži mnoštvo antioksidansa, posebno impresivnog astaksantina. To je moćan borac protiv slobodnih radikala koji klinički dokazano poboljšava hidrataciju kože, povećava elastičnost, poboljšava teksturu kože i smanjuje fine linije i staračke pege.
U jednom ispitivanju na 46 zdravih žena, istraživači su otkrili da su one koje su uzimale kapsule astaksantina tokom šest nedelja imale značajno smanjenje parametara bora u poređenju sa učesnicama koje su uzimale placebo pilule. Kada je 30 zdravih žena uzimalo kapsule astaksantina i mazalo rastvor astaksantina na kožu tokom osam nedelja, njihove staračke pege su se smanjile te su primetile povećanje elastičnosti i poboljšanu teksturu kože.
3. Mango
Za one koji vole slatko, mango je fantastično voće za grickanje – samo vodite računa o tome koliko pojedete.
U jednoj studiji istraživači su posmatrali efekte konzumiranja pola šolje manga ili šolje i po manga, četiri puta nedeljno tokom 16 nedelja. Otkrili su da je uz serviranje pola šolje došlo do smanjenja dubine bora, što se može povezati s određenim sadržajem karotenoida i flavonoida u mangu. No otkrili su da je s porcijom od 1,5 šolje došlo do povećanja izraženosti bora. To je verovatno zbog visokog sadržaja šećera – navoela je doktorka.
Ono što jedete utiče na to kako vaša koža izgleda kako starite – to ide na bolje ili na gore. Iako je važno da se ne preokupirate dijetama, treba znati da je hrana za organizam ujedno i hrana za kožu. Treba znati da ono što konzumiramo utiče na kožu,piše Srbijadanas