Zdravlje

Veliko istraživanje: Evo koliko bi iznosio idealan krvni pritisak

Kada spomenemo bolesti srca, većina prvo pomisli na srčani udar, ali postoji još puno stanja koja se vežu za taj pojam.

U bolesti srca spadaju i akutna reumatska groznica, hronične reumatske srčane bolesti, hipertenzivne bolesti, ishemijska (koronarna) bolest srca, plućna bolest srca i bolesti plućne cirkulacije, cerebrovaskularne bolesti, bolesti arterija, arteriola i kapilara, kao i bolesti vena, limfnih žila i limfnih čvorova.

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti u cijelome svijetu, a očekuje se da će do 2030. godine taj broj smrti porasti od sadašnjih 17,5 miliona do 23 miliona. U Evropi od kardiovaskularnih bolesti godišnje umire oko četiri miliona ljudi, odnosno 45% svih umrlih.

U studiji objavljenoj u junu 2024., istraživači su otkrili da je raspon krvnog pritiska od 120 do 139 idealan. Do tog su zaključka došli proučavajući 68 hiljada osoba starijih od 65 godina s hipertenzijom.

“Provjerili su srednji sistolički krvni pritisak učesnika i utvrdili da su oni s rasponom od 120 do 139 mmHg imali niže stope smrti povezane sa srčanim udarom, zatajenjem srca, moždanim udarom i smrću”, objasnila je kardiologinja Mary Branch za Parade,pišu Vijesti

Budući da je istraživanje provedeno među odraslim Korejcima, važno je imati na umu da povišen krvni pritisak ima mnoge etiologije, uključujući genetiku, prehranu, stres i okolišne faktore. Prema istraživanju provedenom u SAD-u 2015., optimalni krvni pritisak je između 120 i 140.

“Pacijenti s hipertenzijom trebali bi razgovarati sa svojim ljekarom o odgovarajućem ciljnom krvnom pritisku za njih”, savjetuje kardiolog Wallace R. Johnson.

Većina bolesti srca može se spriječiti izbjegavanjem faktora rizika poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh