Zdravlje

Kako da prepoznate koju glavobolju imate?

​Glavobolje mogu da budu veliki problem, a poslije dugog dana na poslu, one su posljednje što vam treba.

A da li ste znali da postoje tri glavne vrste glavobolja? Dr Ahmed, takođe poznat kao @dra_sais na TikToku, podijelio je svoje znanje o ove tri uobičajene vrste glavobolje, uključujući i onu koja se posebno teško liječi.

Kako je svaki tip glavobolje drugačiji, veoma je važno da znate kako da ih razlikujete.

Klaster-glavobolje

Prema dr Ahmedu, klaster-glavobolje su “najbolnije” i “najteže za liječenje”. Kao što ime sugeriše, one se javljaju u klasterima (grupama) tokom dana, i to može da traje nedjeljama ili čak mjesecima.

“Bol je obično na jednoj strani glave i obično je oko jednog oka. Epizode ​​mogu da nastanu veoma brzo i mogu se vrlo brzo završiti, ali mogu da traju od 15 minuta pa sve do tri sata” objasnio je dr Ahmed i dodao da biste takođe mogli da iskusite znojenje čela, a zahvaćeno oko može postati bolno.

Ako imate posla sa ovom vrstom glavobolje, postoje neke stvari koje možete učiniti da ublažite bol. Naime, nazalni triptani mogu pomoći, kao i terapija kiseonikom. Dr Ahmed je pomenuo da se pokazalo da specijalni uređaji koji izazivaju električne impulse dosta pomažu u ublažavanju bolova. Lijekovi takođe mogu da budu od koristi onima koji pate od dugotrajnih klaster glavobolja, pa je vrijedno potražiti savjet od svog ljekara opšte prakse.

Tenzione glavobolje

Zbog tenzionih glavobolja možete da se osjećate kao da vam je glava “stisnuta”, pri čemu se bol često javlja sa obje strane glave, a ponekad utiče i na lice i vrat. Dr Ahmed objašnjava da ove glavobolje obično izazivaju stres, unos kofeina ili problemi sa mišićima.

Da biste se uhvatili u koštac sa njima, ključno je da utvrdite i riješite osnovni uzrok, iako postoje i drugi tretmani.

“Akupunktura je može da bude od velike pomoći” primjetio je u svom videu, a postoje i neki lijekovi koje dajemo ako sve ostalo ne uspije.

Migrene

Kada je riječ o migrenama, dr Ahmed je istakao da oboljeli obično osjećaju bol samo na jednoj strani glave i da mogu iskusiti dodatne simptome kao što su često mokrenje i stalni umor, a ukočen vrat je jedan od uobičajenih simptoma.

On je istakao da ljudi mogu primjetiti “znakove upozorenja” prije nego što migrena uopšte udari, uključujući osjećaje kao što su trnci ili “cik-cak” obrazac u njihovoj viziji. Neki pojedinci mogu čak početi da osjećaju vrtoglavicu ili da se “bore” sa govorom.

“Migrene mogu biti veoma teške za liječenje, a liječenje je veoma složeno”, navodi doktor.

Ključni zaključak, prema dr Ahmedu, je da glavobolje nikada ne treba zanemariti, posebno ako su nove, česte ili mijenjaju karakter. On naglašava važnost traženja ljekarskog savjeta ako imate bilo kakvih nedoumica, navodi “Mirror”, a prenosi “Ona“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh