Zdravlje

Kardiohirurg savjetuje: 10 načina da sačuvate svoje srce tokom vrelog ljeta

U ljetnim mjesecima povećan je broj srčanih problema zbog velikih vrućina. Kardiohirurzi dali su korisne i konkretne savjete kako da sačuvate zdravo srce.

vrucina - Reuters

Ljeta su zbog klimatskih promjena sve žešća i teža za podnijeti čak i potpuno zdravim ljudima. Toplotni udari, grčevi, iscrpljenost i dehidracija postaju sve veći problem sa kojim se ljekari susreću tokom ljetnih mjeseci, PRENOSI n1.

Kardiohirurzi dali su nam deset savjeta kako da tokom ljetnih vrelina sačuvamo zdravo srce:
1.Hidratacija – pravilo 11 čaša vode za žene i 16 za muškarce

Nilay Patel, interventni kardiolog kao i mnogi brojni stručnjaci kaže da je ključ zdravlja tokom ljetnih mjeseci hidratacija. Žene bi tokom ljetnih dana trebale popiti najmanje 11 čaša vode tokom dana, a muškarci čak 16. Ukoliko ne možete popiti toliko vode možete piti i aromatiziranu savjetuje ovaj poznati stručnjak
2.Vježba u ljetnim danima može biti opasna

Vježbati tokom najvećih vrućina nije preporučljivo, savjetuje Patel. Vježbati trebate rano ujutro kako bi spriječili pretjerano znojenje i smanjili opterećenje srca.
3. Kontrolišite unos kofeina i alkohola

Alkohol može biti jako otežavajući faktor za zdravlje vašeg srca, tokom ljetnih mjeseci mnogi osvježenje potraže u ponekoj čašici hladnog piva ili vina i to nije problem, prevelike količine, ipak, predstavljaju rizik i štete radu srca. Ista je situacija sa kofeinom koji je deuretik i dehidrira naš organizam.
4.Vježbe dubokog disanja

Joga, meditacija i vježbe dubokog disanja mogu vam pomoći da sačuvate zdravlje svog srca tokom ljetnih vrelina. Vježbe pomažu aktivaciju parasimpatičkog nervnog sistema i regulišu tjelesnu temperaturu.

5. Mediteranska ishrana najbolja za zdravlje srca
Puno salate i voća u svakom slučaju su dobrodošli za sve naše organe tokom ljetnih mjeseci, a naročito gode našem srcu.

6. Sunčajte se

Sunčajte se, ali umjereno! Sunce će nam datii vitamin D koji je izuzetno važan za funkcioniranje organizma i imuniteta. Vitamin D je koristan srcu. Suncu koje je sve jače nemojte se izlagati duže od 30 minuta i obavezno zaštitite kožu.

7.Pravite redovne pauze

Ako radite u prostorima koji su zagrijani ili vani obavezno pravite više pauza. U hladovini uz dosta vode provedite nekoliko pauza tokom radnog vremena, izbjegavajte prevelike napore.

8. Pratite broj otkucaja srca

Pazite na broj otkucaja srca tokom fizičke aktivnosti po vrućem vremenu. Ako primijetite da vam otkucaji srca rastu ili imate simptome poput vrtoglavice, mučnine ili nelagode u grudima, napravite pauzu i potražite medicinsku pomoć ako je potrebno. Slušajte svoje tijelo i znajte kada usporiti ili zaustaviti aktivnosti kako biste zaštitili zdravlje srca.
9. Nosite laganu odjeću

Odlučite se za široku i laganu odjeću napravljenu od prozračnih tkanina poput pamuka kako biste održali tijelo hladnim i spriječili pregrijavanje. Odjeća svijetlih boja također može reflektirati sunčevu svjetlost i toplinu, što dodatno pomaže u regulaciji temperature.
10. Spavajte kvalitetno

Kvalitetan san jedan je od najbitnijih faktora za zdravlje. Vaše tijelo ima svoj unutrašnji sat, nazvan cirkadijalni ritam , koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja. Tokom vrelih ljetnih noći teško je održavati redovan raspored spavanja zbog viših temperatura. Međutim, pridržavanje dosljedne rutine spavanja je posebno važno u ovim vremenima kako biste podržali prirodni ritam vašeg tijela. Koristite ventilatore ili klima-uređaje kako biste stvorili ugodno okruženje za spavanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh