Zdravlje

Sviđa vam se miris kože vašeg partnera? Evo i zašto

Ako vam se sviđa miris kože vašeg partnera bez parfema ili kolonjske vode, najvjerovatnije ste srodna duša.

Pozdrav - Vjenčanja.info.com

Ovaj koncept su u suštini samo feromoni u akciji. Nauka pojašnjava da je to podsvjesno privlačenja prirodnog mirisa nekoga s kim ćete imati potomke.

Iako su još uvijek djelimično misteri, feromoni se definišu kao tvari izlučene unutar našeg tijelesnog mirisa, a koje na osnovu genetske kompatibilnosti privlače određene ljude, prenosi Klix.

Prema studiji iz 2021. godine objavljenoj u medicinskom časopisu Brain Sciences, mogli biste biti više privučeni mirisom i feromonima jedne osobe u odnosu na drugu zato što je DNK te osobe različit od vašeg na način koji je optimalan za razmnožavanje.

U suštini, ljudska bića podsvjesno privlače druga ljudska bića koja bi bila genetski dobar par za reprodukciju. Privlačnost prema tjelesnom mirisu odnosi se na procjenu partnera u smislu fizičkog zdravlja i ko bi vjerojatno mogao proizvesti zdravo potomstvo s vama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh