Zdravlje

Neurolog otkriva: Ovaj sastojak u kafi može značajno utjecati na zdravlje mozga

Bilo bi dobro da se odreknete i kremastih dodataka s okusom koji se često stavljaju u kafu

Mnogi konzumiraju kafu ujutro kako bi se prije razbudili i odradili obveze uspješno. Želite li uživati i pritom poduprijeti zdravlje mozga, u vaš omiljeni napitak biste trebali dodati cimet.

Prema dr. Shaheenu Lakhanu, neurologu iz Miamija, kafa je puno više od običnog pića.

-Mogu sa sigurnošću reći da kafa nudi nekoliko značajnih prednosti za zdravlje mozga. Kofein, primarni aktivni spoj u kafi, djeluje kao stimulans koji pojačava budnost, poboljšava koncentraciju i može potaknuti kratkoročno pamćenje – objašnjava.

-Budući da je kafa solidan izvor antioksidansa, ona također može pomoći u zaštiti stanica mozga od oksidativnog stresa, što može pomoći u smanjenju rizika od degenerativnih bolesti mozga, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest – dodaje dr. Lakhan.

Neke studije su pokazale da redovita konzumacija kafe može imati zaštitne učinke na mozak i potencijalno smanjiti rizik od moždanog udara.

Koliko god kafa sama po sebi bila moćna za zdravlje mozga i kogniciju, dodavanjem nekoliko mrvica cimeta, njene prednosti (da ne spominjemo okus) mogu se podići na viši stepen, prenosi Hayat.

-Cimet sadrži spojeve koji mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što je ključno za održavanje stabilne kognitivne funkcije tokom dana. Također je bogato antioksidansima i ima protuupalna svojstva koja bi mogla pridonijeti dugoročnom zdravlju mozga – objašnjava dr. Lakhan.

Šta treba preskočiti

Cimet uz kafu je jednostavan trik da unaprijedite jutarnji napitak, a ova kombinacija se također preporučuje i kao podrška za zdravlje crijeva. Da biste šolju kafe učinili što zdravijom odustanite od umjetnih zaslađivača, koji negativno utječu na crijevne bakterije, a time indirektno i na zdravlje mozga.

-Bilo bi dobro da se odreknete i kremastih dodataka s okusom koji se često stavljaju u kafu. Mnogi od njih sadrže velike količine dodatnog šećera i nezdravih masti, što može pridonijeti upalama i potencijalno povećati rizik od slabljenja moždanih funkcija tokom vremena – tvrdi doktor za Wellandgood.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh