Raž je izuzetno hranjiva namirnica koja sadrži ugljikohidrate, bjelančevine, minerale poput željeza, kalcija i fosfora te vitamine E i iz skupine B. Bogata je vlaknima i lizinom, esencijalnom aminokiselinom koja nedostaje ostalim žitaricama, piše krstarica.com.
Poznato je da raž čisti organizam, daje energiju, okrepljuje i sprečava sklerozu. Bogatstvo vlaknima, posebno netopivim, sa blizu 15 grama dijetalnih vlakana na 100 grama proizvoda, čini raž korisnom za zdravlje probavnog sistema i osjećaj sitosti.
Ljudi koji se ne kreću dovoljno i oni sa visokim krvnim pritiskom mogu također imati koristi od ove žitarice. Naime, raž poboljšava cirkulaciju i usporava proces starenja krvnih sudova, što povoljno utiče na zdravlje jetre, prenosi n1
Kombinacija fosfora i proteina u raži čini ovu žitaricu nutritivno vrijednom, posebno za podršku kostima, mišićima i opštem zdravlju. Fosfor održava ravnotežu kiselosti u organizmu. Zajedno sa kalcijumom, učestvuje u izgradnji i održavanju koštane strukture, što doprinosi zdravlju kostiju i zuba.
Također, ovaj esencijalni mineral je ključan za stvaranje molekule ATP (adenozin trifosfat), koja je primarni izvor energije za ćelije, a pored mnogih drugih funkcija, potreban je za rast i regeneraciju ćelija i tkiva u tijelu. Važan je i za sintezu DNK. Ipak, osobama sa bubrežnim bolestima i onima čije tijelo zadržava tečnost, preporučuje se da kontrolišu unos raži.
Način upotrebe
Iako bi bilo najbolje koristiti raž u njenom izvornom obliku, češće je viđamo u obliku brašna, što može dovesti do gubitka određenih nutritivnih svojstava. Zrno raži ima specifičan ukus, gorak i pomalo kiselkast, pa oni kojima taj ukus ne prija, mogu ga ublažiti kombinovanjem sa drugim žitaricama poput prosa ili pirinča.
Kuhanjem raž zadržava određenu čvrstoću, što dodatno podstiče na žvakanje. Manje je poznato da prepržena i mljevena zrna raži mogu poslužiti kao zamjena za kafu. Također, ražene pahuljice su odlična opcija za pripremu doručka i mogu se koristiti kao dodatak supama.