Ne radi se samo o tome da li će se nešto očvrsnuti zbog hladnoće, već hladna temperatura utiče na ukus, neke namirnice brže kvari, a i postoji zbog toga velika šansa da se neke bakterije rašire na ostale namirnice u frižideru.
Paradajz
Povrće puno hranljivih materija kao paradajz uspeva na toploti i nepovoljno je za hladnu temperaturu. Frižider će mu „ubiti“ slatkoću, zaustavlja se proces zrenja i gubi ukus.
Hljeb
Znamo osjećaj da ne želimo da savršeno dobra vekna hljeba propadne. Međutim, suprotno popularnom vjerovanju, odlaganje hljeba u frižider nije najidealniji način da mu produžite „život“.
Bijeli luk
Pored toga što postaje poput gume i ubuđa se, bijeli luk na kraju proklija u frižideru, prenosi „Delish.com“.
Banana
Hladna temperatura usporava proces sazrijevanja banana. Ako namjeravate da pojedete svoju tek kupljenu gomilu u roku od nekoliko dana, najbolje je da ih samo čuvate na sobnoj temperaturi.
Crni i crveni luk
Luk ne reaguje dobro na vlagu, postaje mekan i brzo se ubuđa zbog vode koju apsorbuje kada se čuva u frižideru.
Med
Sa prirodnim konzervansima koji ga održavaju svježim neograničeno vrijeme, med ima najbolji ukus kada ga ostavite na sobnoj temperaturi sve dok je čvrsto zatvoren. Čuvanje u frižideru ga zapravo kristalizuje, pretvarajući ga u formu koja liči na tijesto i otežava vađenje iz tegle.