Zdravlje

Osam mogućih znakova raka koji se javljaju kada jedemo

Kada konzumiramo hranu ili piće, ne razmišljamo puno o tome što i kako osjećamo kada jedemo. No, prema riječima farmaceutkinje Ade Williams, to je nešto na što bismo trebali obratiti pozornost. Naime, postoje simptomi koji su povezani s jelom, a ukazuju na rak, prenosi The Sun.

Bol u stomaku - Kurir.rs

No, kako piše The Sun, prema riječima farmaceutkinje Ade Williams, to je nešto na što bismo trebali obratiti pozornost. Naime, postoje simptomi koji su povezani s jelom, a ukazuju na rak, prenio je Index.hr.

Poteškoće s gutanjem (disfagija)

Ako osjećate pojačanu bol dok gutate hranu, to možda nije samo obična grlobolja. Prema Williams, “bol koja se može zamijeniti s refluksom kiseline ili problemima gutanja povezanim s tjeskobom, zapravo može signalizirati rak jednjaka, grla ili želuca.”
Trajne probavne smetnje ili žgaravica

Osjećaj peckanja u prsima ili želucu nije uvijek posljedica hrane koju jedete.

Williams kaže: “Ovo se može pogrešno dijagnosticirati kao refluks kiseline, gastritis ili peptički ulkus, ali može signalizirati rak želuca, rak jednjaka i rak gušterače.”
Brzi osjećaj sitosti

Iako se ponekad veže uz loš apetit, brzi osjećaj sitosti ponekad je rani simptom raka gušterače, raka jajnika i raka želuca.
Mučnina ili povraćanje

Mučnina ili povraćanje mogu biti posljedica trovanja hranom, gastritisa, migrene ili mamurluka. No, Williams kaže da to može biti i rani simptom raka gušterače, raka želuca te tumora mozga, koji mogu utjecati na centar za povraćanje u mozgu, prenosi N1.
Neobjašnjivi gubitak težine

Gubitak težine može biti koristan za one s prevelikim indeksom tjelesne mase, ali ponekad je posljedica stresa, hipertireoze ili promjena u prehrani. Također ukazuje na različite vrste raka, uključujući rak želuca, gušterače, jednjaka i pluća.
Bol u trbuhu ili nelagoda

“Ako osjećate bol nakon jela, to bi mogao biti znak raka, uglavnom raka gušterače. Ako se bol pogoršava kada ležite, onda može signalizirati rak jetre, rak želuca ili rak debelog crijeva”, dodaje Williams.
Promjena u navikama pražnjenja crijeva

Zatvor može biti posljedica prehrane s malo vlakana, srčanih bolesti, ali i raka. To vrijedi i za proljev te promjene konzistencije stolice.

“Mnogi ljudi taj simptom tumače kao intoleranciju na laktozu ili promjene u prehrani, ali to je često rani simptom raka gušterače, osobito ako je stolica blijeda, masna i teško se ispire”, upozorava Williams.
Žutica

Žutilo kože i očiju, tamna boja urina i blijeda stolica povezuju se s hepatitisom, žučnim kamencima ili bolešću jetre, ali ponekad su simptomi raka gušterače, raka jetre i raka žučnih kanala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh