Sok od brusnice i njegove prednosti
Prema nedavnoj meta-analizi objavljenoj u časopisu Nutrients, koja je obuhvatila 16 studija, brusnice mogu pomoći u smanjenju ukupnog holesterola i povećanju razine HDL (“dobrog”) holesterola.
Istraživanja su uključivala različite oblike konzumacije brusnica – od soka do dodataka ishrani u kapsulama, prahu i tabletama, u dozama koje su se kretale od dvije sedmice do šest mjeseci. Rezultati su pokazali da unos brusnica, bez obzira na oblik, doprinosi poboljšanju lipidnog profila u krvi.
Međutim, istraživači napominju da je potrebno dodatno istraživanje prije nego što se donesu standardne preporuke za upotrebu brusnica u kontroliranju kolesterola, piše Health Digest.
Brusnice su takođe poznate po svojoj sposobnosti da pomognu u prevenciji urinarnih infekcija, zahvaljujući svojim antioksidansima i polifenolima koji smanjuju upalne procese i bore se protiv slobodnih radikala.
Za optimizaciju kardiovaskularnog zdravlja, važno je paziti na ishranu i izbjegavati namirnice bogate zasićenim masnoćama i transmastima. Također, kada konzumirate komercijalne verzije soka od brusnice, obratite pažnju na sadržaj šećera, te je preporučljivo pripremati ga kod kuće za potpunu kontrolu sastojaka, prenosi Ljepotaizdravlje.
Recept za sok od brusnice
Sastojci
500 g svježih ili smrznutih brusnica
1 l vode
100-200 g šećera (po želji)
Sok od jednog limuna (opcionalno)
Postupak
Ako koristite smrznute brusnice, prvo ih odmrznite i operite. U loncu zagrijte 1 litru vode i dodajte brusnice. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok voda ne proključa, a zatim smanjite temperaturu i nastavite kuhati još 10-15 minuta dok brusnice ne počnu pucati.
Procijedite brusnice kroz sito da biste dobili što više soka. Vratite procijeđeni sok u lonac i dodajte šećer po želji, miješajući dok se potpuno ne otopi. Sok možete piti čist ili razrijeđen vodom, ohlađen.
Konzumiranje svježeg soka od brusnice može biti zdrav dodatak ishrani i pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih žila.