Zdravlje

Strahovite posljedice klimatskih promjena: Megacunami izazvao vibriranje Zemlje od devet dana

Mega-tsunami izazvan klizištem na Grenlandu prošlog septembra uzrokovao je vibriranje Zemlje koje je trajalo devet dana, pokazalo je novo istraživanje.

Klizište - AFP / ILUSTRACIJA

Kolaps planinskog vrha visokog 1,2 km prošlog septembra uzrokovao je prskanje vode u fjordu ispod njega naprijed-natrag, uzrokujući vibracije sve do Zemljine kore, otkrili su istraživači.

Uzrokovano je to stanjivanjem ledenjaka u podnožju planine, što je posljedica klimatskih promjena, navodi se u studiji u kojoj su sudjelovali znanstvenici s University College London (UCL).

Novi fenomen, koji je započeo iznad Dickson Fjorda u istočnom Grenlandu, ostavio je naučnike “potpuno zbunjenima”, rekao je koautor studije dr. Stephen Hicks.

“Ovo je prvi put da je zapljuskivanje vode zabilježeno kao vibracije kroz Zemljinu koru, koje putuju cijelim svijetom i traju nekoliko dana“, rekao je dr. Hicks s UCL Earth Sciences.

“Iako znamo da seizmometri mogu zabilježiti razne izvore koji se događaju na Zemljinoj površini, nikada prije nije zabilježen tako dugotrajan, globalno putujući seizmički val, koji sadrži samo jednu frekvenciju oscilacije. Naša studija ovog događaja nevjerovatno naglašava zamršene međupovezanosti između klimatskih promjena u atmosferi, destabilizacije ledenjačkog leda u kriosferi, kretanja vodenih tijela u hidrosferi i čvrste Zemljine kore u litosferi”, dodo je, prenosi N1.

Kako bi pokazali kako se prskanje vode nastavilo devet dana, istraživači su rekreirali kut klizišta pomoću matematičkog modela.

To je sugeriralo da bi voda prskala naprijed-natrag svakih 90 sekundi, šaljući vibracije kroz Zemljinu koru oko planeta, uzrokujući jedan od najvećih tsunamija u modernoj historiji.

Val se proširio 10 km preko fjorda i 110 m u zrak – ali se smanjio na 7 m unutar nekoliko minuta, procjenjuje studija objavljena u časopisu Science.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh