Zdravlje

Evo kada visok holesterol dovodi do srčanog udara

​Doktorka Katarina Lalić, endokrinolog Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije upozorila je da povišen holesterol može izazvati srčani udar, posebno kada postoje i drugi faktori rizika.

“Nije svaki holesterol aterogen, odnosno neće izazvati infakrt. On će izazvati onda kada se nađe u lošem društvu – gojaznost, dijabetes, hiperzenzija, fizička neaktivnost, stresovi, alkohol… ono što može dovesti do naslaga na krvnim sudovima i onda može doći do infarkta”, rekla je dr Lalić za TV Prva.

Istakla je da osobe koje imaju urođeni povišen holesterol moraju dodatno da vode računa jer su u većem riziku zbog stalne izloženosti krvnih sudova povišenom holesterolu. Zato postoji terapija, a kaže “neke ljude je teško ubijediti da je koriste jer ne osjete simtome”.

Naime, jedan od 250 stanovnika Srbije ima takozvanu genetsku grešku, koja se nasljeđuje, a zbog koje organizam sam sintetiše velike količine holesterola u cirkulaciji, a bolest se zove familijarna hiperholesterolemija, istakla je doktorka Lalić, prenosi Novi.

Kako je navela karakteristika bolesti je da pacijenti imaju povišen holesterol od rane mladosti jer se rode sa tom genetskom greškom, a taj gen se nasljeđuje ili od oca ili od majke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh