Zdravlje

Najčešće probavne tegobe: Ovo voće pomaže kod nadutosti i zatvora

Dr. Joseph Salhab, poznati gastroenterolog koji na TikToku ima više od 1.7 miliona pratitelja, otkriva koje voće morate uključiti u svoju prehranu kako biste se riješili zatvora i nadutosti, dvije od najčešćih probavnih tegoba.

Stomak - Tportal.hr

“Ovo je moje omiljeno voće koje mi pomaže kod probavnih tegoba”, rekao je dr. Joseph Salhab.

Kivi

Ljekar tvrdi kako je kivi među najboljim voćem koje pomaže da se suočite s tim problemima, jer sadrži vlakna i aktinidin koji pomažu u probavi.

Prema studiji objavljenoj u National Libary of Medicine “postoji sve veći broj dokaza koji podupiru blagotvorne učinke kivija na gastrointestinalnu funkciju kod zdravih pojedinaca, kao i kod pojedinaca sa zatvorom i drugim gastrointestinalnim poremećajima”.

Kruške

“Kruške sadrže prirodni šećerni alkohol zvan sorbitol koji je prirodni laksativ”, kaže Salhab. “Neki zaslađivači poznati kao polioli (kao što su sorbitol, ksilitol i eritritol) mogu imati laksativni učinak ako se konzumiraju u velikim količinama.

Neka hrana prirodno sadrži poliole, poput određenog voća i povrća. Ako se polioli dodaju hrani ili piću tako da čine više od 10 posto proizvoda, tada na etiketi proizvoda mora biti navedeno da prekomjerna konzumacija može izazvati laksativne učinke”, navode iz NHS-a.
Jabuke

Vjerovatno ste čuli da jedna jabuka na dan dnevno tjera doktora iz kuće van, ali prema ovom gastroenterologu ona će “otjerati” i zatvor, piše Net.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh