Zdravlje

Sve što treba da znate o surutki

Još u doba Stare Grčke, surutka se smatrala napitkom koji ima terapeutsku primjenu. Hipokrat je proučavao ovaj mliječni proizvod i preporučivao ga protiv tuberkuloze, žutice i nekih kožnih oboljenja.

Milenijumima kasnije, od 18. vijeka u germanskim zemljama surutka se primjenjivala protiv dijareje, bolesti žuči, dizenterije, kao i kožnih bolesti i kamena u bubregu, kaže Jasna Vujičić, nutricionista.
Za šta je surutka dobra?

Smatra se da je ona dobra za normalizovanje nivoa holesterola, za jačanje imuniteta, regeneraciju i zaštitu jetre, bolji rad žučnih puteva i regulaciju nivoa šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2. Posebno je cijenjena kozija surutka koja sadrži manje laktoze od kravlje, uz visok sadržaj proteina.

“Pored navedenog, surutka pozitivno deluje i poboljšanje rada bubrega, kod alergija, bronhitisa, astme, pomaže sprečavanju osteoporoze. Ima pozitivan uticaj kod smanjenog apetita i povišenog krvnog pritiska. Odlično reguliše probavu i koriste je i zdrave osobe i rekovalescenti”, navodi nutricionista.
Slatka i kisela

Dvije su osnovne vrste tečne surutke, slatka i kisela. Slatka surutka se dobija kao nusproizvod u proizvodnji polutvrdih i tvrdih sireva, zgrušavanjem mlijeka uz korišćenje sirila. Kisela surutka je nusproizvod u proizvodnji kiselih sireva zgrušavanjem mlijeka uz upotrebu raznih kiselina.

“Industrija muku muči kako da se reši surutke, koja ostaje u ogromnim količinama. Da bi se dobio kilogram sira, u procesu proizvodnje treba eliminisati najmanje osam litara surutke. To znači da 80 odsto mleka završi kao surutka. Kada pogledate rafove naših prodavnica, iznenadićete se koliko malo ćete naći surutke i proizvoda od nje, jer se najveći deo baca, odnosno koristi u stočnoj ishrani, za tov svinja i teladi”, objašnjava Jasna Vujičić.

Ona ima dosta hranjivih materija i koristi se i kao sirovina za druge proizvode, na primjer urda je sir dobijen daljom preradom surutke. Surtuka u prahu je takođe našla primjenu u prehrambenoj industriji, naročito pekarskoj, a proizvoda od surutke ćete sve više gledati u našim prodavnicama. Suplementacija sportista se većim dijelom oslanja na korišćenje preparata koji u sebi sadrže i proteine surutke.
Nutritivna vrijednost i korišćenje

Tečna surutka koju možete pronaći u našim prodavnicama na sto grama proizvoda ima oko 27 kalorija (kozija ima 30 kcal) i sadrži 0,4 grama proteina, 4,6 grama laktoze i 0,1 gram mliječne masti.

“Ovaj napitak se ne preporučuje osobama koje su netolerantne na laktozu, jer oko 95 odsto laktoze osnovne sirovine (mleka) ostane u sututki. Proteini najvećim delom takođe ostanu u njoj”, navodi nutricionista.

Kozja surutka može da se koristi kod osoba netolerantnih na laktozu kao zamjena za kravlje mlijeko. Naime, prema istraživanju rađenom u SAD-u devet od deset slučajeva osobe netolerantne na laktozu lako podnose koziju surutku.

Proteini surutke se uglavnom sastoje od α-laktoalbumina i β-laktoglobulina. Ovi proteini sadrže brzo resorbujuće esencijalne amino kiseline. Ona sadrži i vitamine B kompleksa (B2, B6, B12), vitamin C, vitamin K.

“Takođe sadrži i mnoge minerale, natrijum, kalijum, magnezijum, cink, fosfor, bakar, kobalt, mangan. Preporučena doza je jedna do dve čaše tečne surutke dnevno”, poručuje nutricionista, prenosi Kurir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh